Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartása

2009.11.21

A pekingi palotakutya tartása

Ez a kutya igazi kékvérű, aki elvárja környezetétől a kényeztetést,a királyi bánásmódot és hajlamos a basáskodásra.Nem való olyanoknak, akik szeretik, ha kutyájuk az első hívószóra készségesen ugrik, előbb meg kell győzni arról, hogy a nevelés és az engedelmesség feltétlenül előnyökkel jár a számára. Ez az aprócska "jellemhiba" nem teszi ideális társsá első kutyás gazda mellé.

 

Nevelés

A pekingihez határozottság, következetes, de túlzásoktól mentes szigor kell. A pozitív megerősítésen alapuló neveléssel sikeresen kordában tarthatjuk pekingik viselkedését. ha egyszer megtanulja, hogy ki az úr a háznál, elfogadja a tekintélyt és engedelmeskedik a gazdájának - többnyire. Ugyanakkor végtelenül lojális, a szeretett gazdit akár az élete árán is megvédelmezi.A pekingi általában egyemberes kutya, vagyis a családból csupán az általa kiválasztott személynek engedelmeskedik. Amíg a gazdi szívében is ő áll az első helyen, nem kerül sor komolyabb féltékenységi jelenetre, de a váratlan mellőzés, egy rivális - például egy gyermek - megjelenése már veszélyeket rejt magában. megfelelő nevelés hiányában komoly gondok adódhatnak a kutya féltékenysége miatt.

  

Mozgásigény

Sok idős ember vásárol pekingit abban a hiszemben, hogy annak kevés mozgás is elegendő, de ez tévedés. Bár a palotakutyák kiválóan alkalmasak lakásban tartásra, ők is imádnak rohangálni és a szabadban kergetőzni, szimatolni, kutatni, felfedezni, sétálni. Hosszú sétákra nem, de intenzív mozgásra nekik is szükségük van. fontos, hogy legyen elég helyük a futkosáshoz, akár a kertben, akár egy tágas előszobában.A pekingi átlagos élettartama 12 év, de ez természetesen egyedenként változik és a bánásmódtól is függ. Megfelelő testmozgással és gondos táplálással meghosszabíthatjuk kedvencünk élettartamát. Már kiskölyökként hozzá kell szoktatni a pórázhoz, mert később független személyisége kialakulás után nehéz erre rávenni.